Iloa voimasta!

Mitä iloa voimasta on? Jos maltat käydä salilla vähintään kaksi kertaa viikossa tehden molemmilla kerroilla koko kehon läpi ja koko ajan hiukan lisäämällä kuormitusta, saatat iloksesi huomata jo parin kuukauden päästä voimatasojesi nousseen salilla tehdyissä liikkeissä.

Seuraava ilon aihe voi tulla esiin kaupassa käydessä, kun aikaisemmin raskaat ostoskassit nousevatkin hiukan helpommin ostokärrystä auton takakonttiin tai jaksat kantaa ne kotiin, jos olet liikkeellä kävellen. 

Joskus lapsille tai lapsenlapsille heitetään kommentti: ”Oletpas sinä kasvanut”, kun lasta nostetaan ylös ja huomataan hänessä muutos, kun hän onkin kasvaessaan saanut painoa luonnollisesti lisää. Tässä yhteydessä voi iloisuus yllättää ja lapsi onkin edelleen yhtä kevyt tai jopa kevyemmän tuntuinen, kun voimaa on enemmän.

Vahva ihminen on vahva elämän muillakin osa-alueilla

Salitulokset auttavat sinua myös saamaan onnistumisen kokemuksia. Kun olet asettanut itsellesi jonkin voimatavoitteen ja saavutat sen, onnistumisen kokemus voi lisätä itsevarmuutta ja itseluottamusta. Minä tein sen! Tämä voi rohkaista sinua kokeilemaan rajojasi myös elämän muilla osa-alueille.

Kun olet vahvempi, kestävyyskin paranee. Siedät paremmin arjen kuormitusta ja arki voi tuntukin jo hetken päästä helpommalta. Voimaharjoittelu on myös loistava keino purkaa stressiä tai jopa aggressioita. Rauta ei ota itseensä, vaikka sitä hiukan kiukkuisemmin liikuttelisit.

Vahvaa kolottaa harvemmin

Lisääntynyt voima voi auttaa myös lieventämään erilaisia kiputiloja. Kuten fysioterapeuttimme Katja on omassa blogitekstissään kirjoittanut:

”Kun lihas ei jaksa tuottaa riittävästi voimaa, eli on heikko, se usein kompensoi tuota voiman puutosta jännittymällä, joka johtaa tunteeseen lihaksen kireydestä. Tässä tapauksessa voimme venytellä taivaan porteille saakka, eikä tilanne siitä muuksi muutu ellemme ala vahvistamaan lihasta. Joko lamppu syttyi? Kenties piruilevasta lonkankoukistajasta kärsivällä? Ratkaisu jumeihin löytyy useimmilla kuntosalilta ja lihaskuntoharjoitteista.”

Ilolla vahvaksi tulee tekemällä 80% mukavaa ja 20% kehittävää treeniä

Iloa itse treenaamiseen saat, kun teet 80 % suorituksista sellaisia asioita, joita osaat, hallitset ja pystyt ilman isompaa tsemppausta tai ajatustyötä. 20 % ajasta tai suoritusten määrästä olisi hyvä olla haastavaa, joko voiman tai aivotyöskentelyn suhteen. Tällöin päästään kehittävälle alueelle eli ts. epämukavuusalueelle. 

Jos suhdeluku on jotain muuta, esim. jopa 80 % haastavaa ja 20 % kivoja asioita, voi treenaaminen olla liian epämukavaa.

Ajatellaan tämä asia myös kävely- tai juoksulenkin avulla. Jos lähdet kävelylle tai juoksulenkille ja haluat siitä hyvänolon tunteen, käveletkö tai juoksetko tunnin lenkin koko ajan niin kovaa kuin pystyt? En usko. Etenkin mäkisessä maastossa tulee luonnollisesti haastavampia ja helpompia osuuksia vastaan. Todennäköisesti päästään kohtuullisen luontaisesti siihen, että suurin osa ajasta on sopivaa ja mukavaa tekemistä ja silloin tällöin syke nousee korkeammaksi, kun ylämäki tulee vastaan.

Jos hyvänmielen kävely- tai juoksulenkille lähdetään ajatuksella, että voi liikkua sopivalla tasolla ja lempeästi, miksi voimaharjoitteluun pitää helposti sitoa ajatus verenmaku suussa treenaamisesta? Sen sijaan voimaharjoitteluakin voit toteuttaa iloisesti ja lempeästi, kunhan siinä on mukana haastava osuus. 

Avain iloisiin treeneihin on siis osata suhteuttaa tekeminen oikein. Jotta voit suurimman osan ajasta painojen ja laitteiden äärellä tuntea hallintaa, itsevarmuutta, osaavuutta ja helppoutta. Tee itsellesi palvelus, aloita voimaharjoittelu ja tee siitä itsellesi mukavaa! Katso ja huomaa, kuinka paljon iloa saavutettu voima voisi tuoda sinulle. 

Markus Metsänen

Toimitusjohtaja

Markus on Aliven idean isä ja moniosaaja. Markuksen kautta hoituu rekrytoinnit ja yritysasiakkuudet.

Lue lisää

Siirry takaisin sivun alkuun